in

БАБХ запечата обект за производство на колбаси в „Максуда“ (СНИМКИ)

Колаж: Редакция "Нова Варна"

Благодарение на намесата на медия „Нова Варна“ властите запечатаха обект за производство на колбаси във варненския квартал „Максуда“. В него се произвежда екзотичен специалитет, традиционен за Турция, наречен „кокореч“. С нас се свърза възмутена гражданка, живееща в съседство с колбасарския цех, която каза, че от помещението се носи зловонна миризма, появили са се гризачи… Какво установиха властите обаче, след като отправихме официално запитване до тях?

В редакцията на медия „Нова Варна“ постъпи сигнал от Д. Славчева, която твърди че в непосредствена близост до жилището й се помещава незаконна транжорна за месо. Адресът на транжорната е: гр. Варна , ул. „Ралица“ №5. Според г-жа Славчева на този адрес се извършва разфасоване на месо или неговото препакетиране, както и че се изгарят животински продукти.

Диана Славчева твърди също така, че в резултат на извършваната дейност наоколо се носи неописуема миризма на мърша, а съседните дворове, включително и нейният, са се напълнили с мишки и плъхове. Освен това работещите във въпросната транжорна хранели кучетата й със сурово месо.

Отново по нейни думи собственик на транжорната е турски гражданин, когото многократно са предупреждавали за миризмата и хигиената, но без резултат.

Г-жа Славчева твърди, че заедно с други свои съседи са ходили да чукат на вратата на въпросното помещение, когато са сигурни че вътре има хора, но никой не им е отварял, нито отвръщал на повикванията им.

Тя споделя още, че е подавала многократни сигнали по телефона до РИОСВ-Варна за въпросната транжорна, но не е последвал резултат и затова се обърна към нас с искането да публикуваме случая.

От медия „Нова Варна“ веднага отправихме официално запитване до отговорните институции. Изключително експедитивно реагираха от областната дирекция на БАБХ, които разбраха от нашата медия за случая. Все още чакаме реакция от РИОСВ-Варна.

Снимка: Редакция „Нова Варна“

Какво установиха от Областна дирекция по безопастност на храните-Варна /ОДБХ-Варна/ като посетиха въпросният адрес и какво официално ни информираха, че са предприели по случая?

Първо, от ОДБХ-Варна подчертаха, че преди от медия „Нова Варна“ да изпратим запитване до тях, информация или сигнали за въпросната „транжорна“, не са постъпвали.

След уточнение с жалбоподателката за адреса на обекта, пишат от институцията, на 11.07.2023г е извършена проверка от инспектори от отдел „Контрол на храните“ към ОБДХ Варна и служители на ОД на МВР Варна. Касае се за предприятие за производство на замразени заготовки от тънки черва от ДПЖ, което е регистрирано, съгласно Закона за храните.

„Предприятието е одобрено за производството на традиционен за мюсюлманите продукт „кокореч“. Част от технологичния процес, при производството на този продукт е термичен етап, което е вероятната причина за твърдението, че се изгарят животински продукти. Не се установи наличие на гризачи, но в хода на проверката се установиха други нарушения и несъответствия, за които са предприети необходимите наказателни административни мерки – запечатване на обекта и връчване на АУАН.“, съобщават още от областната дирекция.

Снимка: Редакция „Нова Варна“

Според д-р З. Димова от ОДБХ-Варна при проверка на място са установени множество мухи, но не и гризачи, запечатани са хладилници, не са открити животински кости, в помещението е било обособено и жилищно пространство. Издадени са предписания за извършване на ремонтни дейности в помещението, за да отговаря то на българските стандарти за безопасно производство на храни.

По настоящем ремонтите текат и обектът е под постоянното наблюдение на ОДБХ-Варна. За извършване на нужните подобрения помещението в момента е разпечатано.

Публикувано от Венета Николова

Магистър по „Публична комуникация“ от ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски“. Варненка, майка на едно дете, работила в сферата на връзките с обществеността (PR).