in

Заливат ли ни с имитиращи продукти: Ето какъв процент от кравето сирене у нас е имитация

Снимка: БАБХ

Съобщава се, че 20% от кравето сирене, произведено в страната ни през изминалата година, в било с растителни мазнини. Това се разбира от данни на земеделското министерство.

Според изведените данни всеки месец преработвателните предприятия изкарват средно по 1000 тона имитиращи сирена, които се подават в магазините. Така за първите пет месеца на тази година на потребителите са предложени за консумация близо 4700 тона такива продукти.

Най-голямо е било производството през май, когато се отчита ръст и на произведеното истинско краве сирене – около 7450 тона. За петте месеца на тази година пък мандрите са произвели близо 33 700 тона истинско сирене.

За цялата минала година преработвателните предприятия са изкарали на пазара 52 460 тона краве сирене, като 12 371 тона или 20 на сто от него е било с добавени растителни мазнини или така наречените имитиращи продукти. Поне това са официалните данни от предприятията, които земеделското министерство публикува.

Все пак спрямо година по-рано тази продукция е намаляла, макар и с малко – от 13 082 тона през 2021 г. По-малко обаче е и истинското краве сирене, излязло от мандрите, като за сравнение през 2021 г. то е било 53 329 тона.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.