in

При висока температура: Ето кои храни трябва и кои не трябва да ядем

Снимка: Pixabay

Не само лечението с медикаменти, но и правилната диета е изключително важна, за бързо възстановяване на организма. Правилното хранене е в основата на бързото оздравяване и много помага при намаляване на телесната температура.

При висока температура не е добре да ядем животински протеин, тоест месо, птици, риба и млечни продукти. Не се препоръчва и яденето на червени варива, като леща и боб, както и просо. Добре е да се ограничи и консумацията на храни с глутен – ечемик, соя, лимец, ръж и други зърнени култури. Много по-добре е зеленчуците да се консумират сурови. Избягвайте консумацията на термично обработени зеленчуци (цвекло, патладжан, червен пипер, тиква и моркови).

Тук идва и въпросът какво е задължително да ядем в случай че вдигнем температура.

За да оздравеем бързо, е задължително на първо място да консумираме много течности – вода, сок, плодова напитка – всичко това ще помогне за подобряване на водния баланс и повишаване на имунитета.

Най-добре е плодовете да се консумират пресни. Подходящи са ябълки, круши, ананас, лимон и грозде. Те се усвояват бързо и осигуряват енергия.

По време на заболяване храната по принцип трябва да бъде лесно смилаема: бульони, варени пъдпъдъчи яйца, зеленчуци като броколи и картофи. Ако не можете без подправки, изберете босилек и риган. Босилекът е естествен антибиотик, а риганът помага за намаляване на температурата. От зърнени храни овесената каша е добър избор. Разрешени са и ферментирали млечни продукти, тъй като те съдържат пробиотици, които възстановяват чревната микрофлора.

Внимание: Статията е само с информативна цел и не заменя консултацията със специалист!

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/