in

Изчезнал ли е министърът на външните работи Цин Ган пред китайските власти?

кадър: YouTube/Times of India

Изчезнал ли е Цин Ган и каква може да е причината за отсъствието му вече близо един месец?

Преди време, китайското външно министерство беше заявило, че отсъствието на Цин Ган, се дължи на здравословни проблеми, но това обяснение не беше включено във официалните стенограми. Оттогава китайските официални лица избягват да задават въпроси относно здравето на Цин или неговото местонахождение.

Липсата на прозрачност предизвика множество спекулации както в Китай, така и извън него, включително все още непотвърдени слухове, че Цин е изпаднал в немилост пред ръководството.

На официалния уебсайт на китайското външно министерство Цин продължава да фигурира като външен министър.

Какъв е произходът на Цин?
Цин, дипломат от кариерата, отдавна е смятан за близък довереник на китайския президент Си Дзинпин, както и за изгряваща звезда в ККП, която е пример за завоя на Пекин към агресивната дипломация на „вълците воини“ през последните години.

57-годишният родом от Тиендзин работи в китайското правителство от края на 80-те години на миналия век, предимно на длъжности, свързани с външните работи.

Преди да бъде назначен за министър на външните работи на Китай, Цин е заемал различни длъжности, свързани с дипломацията, включително заместник-министър на външните работи, главен говорител по външните работи и няколко поста в китайското посолство в Обединеното кралство.

В периода 2014-2017 г. Цин е бил и ръководител на протоколния отдел, което го поставя в ролята на отговорник за организацията на задграничните пътувания на Си и в непосредствена близост до китайския лидер.

Неотдавна Цин изкара 11-месечен мандат като посланик в САЩ, където назначението му беше широко интерпретирано като знак, че Си удвоява дипломацията на „вълкът воин“.

Цин отхвърли описанието на Китай на Си, който използва дипломация на „вълк-войник“, и заяви, че китайските дипломати нямат друг избор, освен да защитават страната си, ако се сблъскат с „чакали или вълци“.

Колко необичайно е изчезването на Цин?
Не е обичайно високопоставени личности в Китай да изчезват за дълъг период от време без обяснение, въпреки че през последните години тази тенденция по-често засяга видни бизнесмени и знаменитости, отколкото политици.

Основателят на Alibaba Джак Ма, актрисата Фан Бинбин и китайският тенисист Пенг Шуай са сред множеството известни личности, които през последните години са изчезнали от общественото полезрение за известно време.

В някои случаи известни личности се появяват отново месеци или дори години по-късно, за да бъдат обвинени в престъпления – съобщават от Aljazeera.

В китайската съдебна система процентът на осъдените лица е близо 100 %, а длъжностните лица редовно отказват на заподозрените достъп до адвокатска защита или контакт с външния свят за дълги периоди от време.

Китай не потвърди местонахождението на Сяо Джианхуа, китайско-канадски милиардер, който управлява финансите на семействата на висши служители на ККП, в продължение на повече от три години, след като през 2017 г. агенти на континентален Китай го отведоха от луксозен хотел в Хонконг.

През 2022 г. съдът в Шанхай осъди Сяо на 13 години затвор за подкуп и други престъпления, свързани с корупция.

Тогавашният ръководител на Интерпол Менг Хунвей изчезна за няколко седмици през 2018 г., след като беше арестуван в Китай. През 2020 г. Мън беше осъден от китайски съд на 13 години и половина затвор за подкуп.

През февруари Бао Фан, известен инвестиционен банкер милиардер, изчезна за две седмици. По-късно компанията му потвърди, че Бао „сътрудничи на разследването“, без да дава повече подробности.

Високопоставени служители на ККП също изчезнаха от картата.

Самият Си изчезна от общественото полезрение за две седмици през 2012 г. преди смяната на ръководството на ККП, която се случва веднъж на десетилетие, което предизвика спекулации, че тогавашният заместник-председател е изпаднал в немилост.

В едно от най-зрелищните изпадания в немилост от вътрешния кръг на ККП в последно време Бо Силай, бившият партиен секретар на Чунцин, изчезна от общественото полезрение за няколко месеца през 2013 г., преди да получи доживотна присъда за корупция, след като съпругата му беше осъдена за убийството на британски бизнесмен.

През 2015 г. Джоу Юнкан, бившият ръководител на китайските служби за сигурност, стана най-висшият служител на ККП, който все още не е бил прочистен, след като беше осъден на доживотен затвор по обвинения в корупция.

Стив Цанг, директор на Китайския институт SOAS в Лондон, заяви, че обстоятелствата на отсъствието на Цин предполагат, че той е изпаднал в немилост пред Пекин.

„Не е изключение висши служители да изчезват в Китай, но освен Си Дзинпин, който сам изчезна за около две седмици в навечерието на 18-ия партиен конгрес, други бяха изчезнали. В последните случаи те обикновено имаха проблеми – бяха в ареста или разследвани – когато публичните споменавания за тях се появиха отново“, казва Цанг.

„Случаят със Си е необичаен, тъй като по това време той вече е престолонаследник и, с предимството на ретроспекцията, изчезва сам в тактически ход, за да постигне своето“, добавя Цанг.

„Цин не е достатъчно възрастен или силен, за да играе играта, която Си изигра преди десетилетие. По-вероятно е изчезването на Цин да не е доброволно, като в такъв случай е по-вероятно той да има проблеми. Като човек, повишен по бързата писта от Си, само Си може да накаже Цин“.

Публикувано от Александра Крумова