in

Как да се предпазим от Топлинен удар през лятото

Снимка: Pixabay

Въпреки че летният сезон ни дава възможност да се наслаждаваме на различни дейности на открито, това е и периодът от годината, в който изпитваме силни горещини – толкова много, че ни излагат на риск от топлинен удар. Симптомите му включват висока телесна температура (104 F), учестено дишане, зачервяване на кожата, повръщане и променено психическо състояние. Без бързо лечение той може да доведе до увреждане на органите или смърт.

За да избегнете усложненията, предотвратяването на топлинния удар през лятото е от жизненоважно значение. Ето някои от нещата, които можете да направите, за да го предотвратите:

1. Пийте много вода.
Тялото произвежда пот, за да регулира температурата си. Ето защо през лятото сте склонни да се потите повече, отколкото обикновено. Освен горещината, летните дейности ще ви накарат да се потите много. Трябва да се хидратирате по всяко време. Пиенето на достатъчно вода също ще помогне за поддържането на идеалната телесна температура.

Количеството вода, което трябва да приемате, зависи от различни фактори. Можете да изчислите количеството вода, от което се нуждае организмът ви, като разделите теглото си (измерено в килограми) наполовина. Отговорът ще ви даде количеството вода, което трябва да приемате в унции. Целта очевидно е да се уверите, че няма да се обезводните.

2. Изберете подходящо облекло.
Изборът на подходящо облекло през лятото не е свързан само с правенето на страхотни снимки за социалните мрежи. Основното ви съображение при избора на дрехи през лятото трябва да бъде вашето удобство. Изберете торбести дрехи, защото те ще позволят на тялото ви да се охлажда правилно. Също така трябва да се уверите, че избирате такива с дишаща материя. Доколкото е възможно, избягвайте да носите тъмни ризи, защото те са склонни да абсорбират повече топлина.

Идеалното лятно облекло за предпазване от топлинен удар е светло, леко и изработено от свободна тъкан. Памукът е идеалната материя за лятно облекло, тъй като е силно дишаща.

3. Планирайте добре дейностите си.
Тялото ви ще генерира повече топлина, когато извършвате повече дейности. Ето защо през лятото е наложително да планирате добре дейностите си. Избягвайте натоварващи дейности, когато слънцето е в разгара си. Освен повишения риск от рак на кожата, прекаленото излагане на слънце, докато сте много активни и се потите много, увеличава риска от топлинен удар. Тялото ви няма да може да се охлади толкова бързо, колкото би трябвало.

4. Намерете подходящото време за излизане навън.
Излагането на слънчева светлина е полезно само в определени часове, особено през летния сезон: избягвайте излагането на слънце от 10 до 14 ч. Слънцето е в своя пик в тези часове. Ако нямате нищо важно за вършене навън, останете на закрито или намерете сенчесто място.

5. Вземайте редовно вани.
Топлинният удар настъпва, защото тялото не може ефективно да регулира температурата си. Редовното вземане на вани може да помогне на тялото ви да се справи с летните горещини. Доколкото е възможно, не използвайте бойлера си, когато вземате душ. Също така трябва да избягвате да посещавате сауни през лятото. Това може да допринесе за прекомерно изпотяване и в крайна сметка за дехидратация.

6. Преценете рисковете.
Топлинният удар може да засегне всеки. Дори млади и здрави хора могат да станат негова жертва. Екстремната топлина може да доведе до повишаване на кръвното налягане. Затова би било разумно да вземете допълнителни предпазни мерки, особено ако знаете, че сте изложени на по-висок риск.

Съществуват някои лекарства, които допринасят за топлинен удар. Те включват антихистамини, диуретици, лаксативи и блокери на каналите, за да назовем само някои от тях. Така че се уверете, че избягвате прекалено излагане на слънце, когато сте в курс на лечение с лекарства като току-що посочените.

Заболявания като сърдечно или белодробно заболяване, както и фактори като затлъстяване и заседналост също увеличават риска от топлинен удар.

7. Избягвайте да се намирате в изключително горещи помещения.
Винаги трябва да се уверите, че домът ви или мястото, където планирате да пребивавате, е добре проветрено. Място с големи прозорци, през които лесно може да преминава свеж въздух, ще се окаже полезно. Можете също така да изберете да отседнете в стая с климатик. Избягвайте да се настанявате в спрял автомобил, тъй като температурата в него може да се повиши, особено в горещ ден.

8. Въздържайте се от пиене на кофеинови и алкохолни напитки.
Напитките с кофеин могат да допринесат за дехидратация. Доколкото можете, избягвайте да пиете кафе, чай, алкохол и енергийни напитки. Кофеинът също е диуретик, който предизвиква повишено отделяне на урина. Водата винаги е най-добрият и най-безопасен вариант през горещия летен ден – съветват от Intercoastal Media Group.

Предотвратяване на топлинен удар и подготовка за лятото
Топлинният удар е животозастрашаващ спешен случай, който не трябва да се приема с лека ръка. За да се насладите на лятото и да намалите риска от топлинен удар, не забравяйте да имате предвид тези съвети. Не може да се наблегне достатъчно на това, че превенцията винаги е по-добра от лечението.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/