in

Обмисля се свързването на Варна и словенски градове чрез въздушна връзка

снимка: Летище Варна

Посланика на Република Словения в България Н. Пр. Наташа Бергел  и кметът на Варна Иван Портних проведоха обща среща, на която обсъдиха възможностите за сътрудничество в областите на транспортната свързаност, туризма, образованието.

 „Варна – град на знанието“ и „Варна – туристическа дестинация за 4 сезона“, бяха проектите, с които кмета запозна гостите.  Обсъждаха се проекти за индустриална зона и развитие на пристанище Варна – Изток. Беше дебело подчертана необходимостта от изграждане на АМ „Хемус“ и АМ „Черно море“, също така и на богатите програми на Летище Варна.

Г-н Портних коментира,че е разменил много идеи с г-жа Бергел, които се надява да дадат конкретни резултати. Той се надява също така да почерпим опит от столицата на Словения – Любляна, която се явява зелената столица на Европа.

Словенския представител сподели, че дискусиите, които са били проведени са били изключително ползотворни, особено в сферите на висшето образование и туризма. Предизвикателствата които и двете страни са отчели като заслужаващи повече работа са свързаността на Словния и България. Тя заявява, че това може да се случи чрез отваянето на въздушна връзка между Варна и Любляна и Варна и Марибор. Бергел подчертава, че в качеството си на посланик, ще се опита да организира работна среща между представители на Варна и Лзбляна, по време на които експерти от словенския град могат да споделят опит, свързан с титлата ,,Европейската зелена столица“.

Публикувано от Александра Крумова