in

Тайфун в Китай причини огромни наводнения и остави повече от 1 милион домакинства без ток

Снимка: Pixabay

Огромни щети и поражения нанесе тайфунът Доксури, който връхлетя източните брегове на Китай. Заради стихията се наложи евакуацията на над 300 хиляди местни жители. Наводнено е цялото китайско крайбрежие, както и това на Тайван.

В петък тайфунът Доксури връхлетя южната част на Китай, като предизвика проливни дъждове и силни пориви на вятъра, които изпочупиха електропроводи и предизвикаха пожари, изкорениха дървета и откъснаха част от покрива на стадион.

Тайфунът е най-мощният, който навлиза на сушата в Китай тази година, и вторият по сила в югоизточната провинция Фудзиен след тайфуна „Меранти“ през 2016 г. Той наложи затварянето на училища, предприятия и евакуацията на работници от офшорни петролни и газови находища, съобщиха държавните медии.

Доксури е петият и най-мощен тайфун от началото на лятото в този район.

Проливните дъждове предизвикаха наводнения по цялото крайбрежие на Китай и на Тайван.

Ураганните ветрове събориха дървета, покриви и електрически стълбове. Близо 1,2 млн. домакинства са без ток.

Тайфунът е причинил преки икономически загуби в размер на 52,27 милиона юана (7,30 милиона долара).

Съобщава се, че в пристанищния град Куанджоу във Фудзиен 39 души са получили леки наранявания, а над 500 000 домове са останали без ток.

Сгъваемият покрив на стадион в центъра на Куанджоу е бил разкъсан от вятъра, който се е стоварил върху огромния му купол и е разпръснал стъкло и метал.

По публикацията работи: Венета Николова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/