in

Икономист излезе с лоша новина за цената на любимите кебапчета

Кадър: Youtube/Готвене за начинаещи

През последните месеци се отчита дефлация. Уж цените започват да спадат, но въпреки това хората не го усещат по джоба си. Икономистът Кузман Илиев разясни защо се получава това и заяви, че за съжаление кебапчетата няма да поевтинеят. По негови думи кебапчето от 2 лева няма да стане 80 стотинки.

По думите му дефлация при крайните стоки и услуги почти няма да видим. „Там, където наистина има дефлация, тоест спад при цените наистина – това е при производствените блага. При промишлеността. Това е следствие от един много опасен феномен – на затихваща икономика”, обясни Илиев в ефира на Нова телевизия.

„Ако една стока се е покачила с 30-40% и сега се понижи с 2-3%, то е нормално да не се усети от хората. Голямата част от стоките са по-скъпи, отколкото преди две години“, коментира друг икономист – Лъчезар Богданов.

Той заяви, че действително имаме няколко месеца на задържане и спад в някои продукти и стоки. По думите му това частично е сезонно.

Богданов обясни, че инвестициите са и потребление. „Свиването на инвестициите свива и потреблението. Това вече се вижда в по-развитите икономики на еврозоната. Радостната новина е, че през последното тримесечие е избегната рецесията, но всъщност данните са много близо до нулата – общо взето това показва стагнацията в развитите европейски страни”, подчерта той.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/