in

Начало на Богородичния пост: Какво можем и не можем да ядем през следващите две седмици

Кадър: Youtube/ руслан силин

Започне един от четирите многодневни периоди на молитва и въздържание през годината, а именно Богородичният пост. Той трае от 1 август до 14 август включително. През този двуседмичен период на постене Църквата молитвено се подготвя за празнуването на Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица. Тези празници се честват на 6 август и 15 август.

В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис.

Богородичният пост води началото си от дълбока древност. Този пост има строг характер, подобно на Великия пост. Само на празника Преображение Господне – 6 август, се разрешава приемането на риба.

През останалото време са позволени плодове, зеленчуци, варено жито, ядки, овесени ядки и постни ястия.

Най-строг е пост в понеделник, сряда и петък. Дните се наричат „сухи“ и по време на тях се разрешават само сурови плодове и зеленчуци, черен хляб, маслини и сушени плодове.

В дните вторник и четвъртък се разрешават варени ястия, приготвени без олио и зехтин.

В събота и неделя на Богородичния пост се разрешават варени ястия с малко олио и зехтин, както и малко червено вино.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/