in

Украйна имала „План Б“, в случай, че Зеленски бъде убит

Кадър: Youtube/ABC News

Това твърдение идва от американското издание Politico. Подобна смърт нямало да повлияе на защитата на страната във войната с Русия. старши сътрудник в Евразийския център на Атлантическия съвет твърди, че в такъв случай Украйна вероятно би се управлявала „колективно“.

Украйна има план в случай на евентуално убийство на президента Володимир Зеленски по време на войната. Експерти смятат, че подобно събитие би било психологически шок, но няма да повлияе на защитата на Украйна. Това пише американското издание Politico.

В публикацията се подчертава, че отказът на Зеленски да бъде евакуиран в началото на войната е изиграло ключова роля в мобилизирането на международна подкрепа за борба с Русия.

Изданието, цитирано от „Украинская правда“ припомня, че срещу Зеленски е имало няколко опити за убийство, но всички те са били предотвратени.

Според Конституцията, когато президентът не може да изпълнява задълженията си, те се поемат от ръководителя на Върховната рада на Украйна. Изданието пише, че председателят на Върховната Рада Руслан Стефанчук, член на партията на Зеленски „Слуга на народа“, няма особено висок рейтинг на доверие.

Според старши сътрудника в Евразийския център на Атлантическия съвет Адриан Каратницки това няма значение, защото Украйна има „силен екип от лидери“ и е вероятно, ако президентът умре, светът ще види „колективно управление“ на държавата.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/