in

Д-р Умнов: Киселото мляко не помага при слънчеви изгаряния. Това е мит

Снимка: Pixabay

Сигурно неведнъж сте чували от свои по-възрастни близки, че намазването на кожата с кисело мляко, помага, в случай, че сте изгорели на плажа. Обратно на това твърдение, руският хирург д-р Александър Умнов е убеден, че няма как киселото мляко и сметаната да помогнат при получени слънчеви изгаряния. Те облекчавали положението само моментно

Според медика благоприятният ефект на киселото мляко върху кожа, изгоряла на слънцето, е нищо повече от зегнездил се отдавна мит сред хората.

Което означава, че нанасянето на кисело мляко, сметана и прочее „разхлаждащи“ продукти на изгорялата кожа само ще задълбочи още повече ситуацията.

„Този мит е възникнал заради усещането на прохлада от нанасянето върху кожата на тези продукти. Ефектът обаче въобще не е свързан с лечебното въздействие на сметаната или киселото мляко“, обяснява специалистът, предава сайтът Здравето.

Според него тези продукти съдържат лактобактерии, изработващи млечна киселина, която на свой ред е способна да засили инфекцията по кожата.

Сметаната пък съдържа мазнина, която също може да се превърне в среда за размножаване на патогенна флора върху увредения участък от тялото.

„Затова не трябва да нанасяте върху изгорялата от слънцето кожа и различни масла, лосиони или кремове, те могат да засилят възпалението и да забавят процеса на регенерацията на кожата“, заключава д-р Умнов.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/