in

С какво изненадаха участниците в таз годишния плувен празник на Варна? (СНИМКИ)

Снимка: Пресслужба ПСК "Черно море"

Спиращо дъха изпълнение с каба гайди омагьоса участниците и зрителите в 7-ото издание на плувния празник 1000 х 1000 на Южния плаж във Варна. Гайдарджиите вълшебници от формация „Емона” подариха на гостите невероятно красиви автентични мелодии от фолклорната съкровищница на България.

Снимка: Пресслужба ПСК „Черно море“

Богатата музикална орнаментика и поетичната емоционалност, вплетени в изпълнението им, пренесоха феновете на плувната магия в земите на ангелогласния тракийски певец Орфей. Именно в Родопите каба гайдата, която в миналото озвучавала седенки и събори, е най-популярният музикален инструмент.

Магичното изпълнение на формация „Емона” бе специалната изненада за участниците и гостите в 1000 х 1000, която им поднесе един от генералните спонсори на събитието.

Събитието, което се превърна в емблема на лятото във Варна, няма състезателен характер, и по традиция се проведе на Южния плаж. Участие взеха 150 души.

Снимка: Пресслужба ПСК „Черно море“

Организатори на 1000 х 1000 са ВМС на Република България, Община Варна и ПСК „Черно море”, а цялостната програма е дело на генералния спонсор на събитието фондация Lucky Hunt. Празникът се провежда с изключителното съдействие на концесионера на плажната ивица „Лазурен бряг 91” и „Доброволци с Устрем”.

В разгара на жаркото лято времето бе решило екстремно да сюрпризира организаторите с поривист вятър и вълна. Главният съдия Вили Цеков и съдията по море ОЗ кап. Камен Кукуров и екипът на 1000 х 1000 мигновено реагираха и взеха оптималното решение – преформатираха преплуването, като намалиха дистанцията в морето и включиха малък крос по плажната ивица. Така празникът се проведе въпреки неблагоприятното време и всичко завърши успешно, като донесе невероятна радост на участниците, осигурявайки на 100 % тяхната безопасност.

Снимка: Пресслужба ПСК „Черно море“

Фолклорната програма на Южния плаж обогатиха още брилянтните музиканти и танцьори от квартет „Веселие”, гр. Суворово – ръководител Христина Вълчева, акордеонист – Иван Докторов, и колегите им от танцова школа „Колеви”.

По стара българска традиция, след като финишираха, участниците бяха посрещнати от чаровните дами от екипа на главния спонсор с прясно омесени погачи и шарена сол. Усладиха им се още пухкави млечни банички, аранжирани в битови подноси.

Снимка: Пресслужба ПСК „Черно море“

Публикувано от Венета Николова

Магистър по „Публична комуникация“ от ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски“. Варненка, майка на едно дете, работила в сферата на връзките с обществеността (PR).