in

Среднощна спасителна акция в планината: Носиха пострадал турист близо 15 часа

Колаж: "Нова Варна"

Турист на 70-годишна възраст падна в един от улеите под връх „Синаница”. Това наложи среднощна спасителна акция в Пирин, която е продължила над 14 часа. Сигналът за пострадалия 70-годишен мъж е подаден от групата, с която той се е движил. Веднага след като са получили сигнала, планинските спасители са се задействали и са организирали акцията по спасяване. Станало е ясно, че пострадалият турист е с множество травми с открити фрактури, в тежко състояние.

Поредната решаваща намеса на планински спасители е извършена от доброволците в Сандански и Благоевград. Акцията е проведена при много труден алпийски терен и продължителност от около 15 часа. Според тях, 70-годишният мъж е объркал пътеката, съобщава Нова телевизия.

„Той е объркал мястото, от което е трябвало да слезе и е влязъл в недостъпен туристически терен. Паднал е със счупване и невъзможност за придвижване повече. Това е терен, на който трябва да се движиш с алпийски способи”, каза Кристиян Урумов, ПСС Сандански.

„Ние получихме сигнал към 17:20 ч. и в 23 ч. бяхме при пострадалия. Можете сами да сметнете колко време трябваше този човек да ни чака”, каза още Урумов.

Когато пристигат на мястото установяват, че човекът е с тежки фрактури и отворени рани. Времето се разваля и това усложнява акцията. Спасителите казва, че слизането е било тежка задача. Спускането на носилката по терена е било възможно само с алпийски способи.

„Когато се наложи, трябва да действаш бързо, да взимаш трудни решения и да се отзовеш при нужда”, каза Ивайло Денишев, ПСС Сандански.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/