in

Варна ще иска от държавата средства за вкопаване на тръбопровода за отпадъчни води под дъното на Варненското езеро

Снимка: "Нова Варна"

Днес по време на заседание на ПК „финанси и бюджет“ стана ясно, че Община Варна ще обяви и проведе обществена поръчка за избор на изпълнител на строително-монтажни работи, авторски и строителен надзор за „Ремонт на напорен тръбопровод ф500 за отпадъчни води, находящ се под дъното на Варненското езеро“.

Договорите за обекта ще бъдат сключени след осигуряване на финансиране, което общината ще поиска от държавата, стана ясно на днешното заседание на ПК „Финанси и бюджет“. На него с голямо мнозинство съветниците възложиха на кмета на община Варна да предприеме необходимите действия по искане на необходимите финансови средства като целеви от централния бюджет или от Министерство на регионалното развитие и благоустройство, или от Министерство на транспорта и съобщенията или други. Стойността на строително-ремонтните дейности е до 24 065 000 с ДДС в т.ч. за СМР – до 23 348 000 лева с ДДС, за строителен надзор по време на строителството – до 467 000 лева с ДДС, и авторски надзор в размер – до 250 000 лева с ДДС.

По време на заседанието стана ясно, че през юни 2023г. изпълнителят на възложения от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ /ДППИ/ проект за проектиране и удълбочаване на Канал 1 и Канал 2 в Пристанище Варна е изпълнил почти всички драгажни дейности, като в зоната на авариралия тръбопровод драгажът е изпълнен до максимално възможните технически и безопасни условия, но с цел предпазване от авария работата в участъка е спряна. Докато не бъде изпълнен проектът и тръбопроводът не бъде положен под дъното на Варненското езеро, е налице обективна невъзможност за цялостно приключване и въвеждане в експлоатация на проекта за удълбочаване на Канал 1 и Канал 2 на ДППИ.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.