in

Сребърен медал за България в скока на дължина на европейското първенство

Снимка: Facebook / Н. Георгиев

Сребърното отличие за страната ни донесе 19-годишният Божидар Съръбоюков. Това се случи на Европейското първенство за младежи до 20-годишна възраст в Йерусалим. Среброто е първото отличие за България в първенството до сега, освен това за спечелването му талантливият младеж от Харманли подобри националния рекорд в неговата възрастова група.

Само преди няколко дни Саръбоюков навърши 19 години. Той си извоюва сребърното отличие с 8.22 метра, които постигна във втория си опит на финала. Така той постави нов национален рекорд във възрастовата група в дисциплината, като подобри с 8 сантиметра досегашното върхово постижение от 8.14 метра на Петър Дачев от 30 юли 1998 година в Анеси (Франция).

Талантът от Харманли надмина рекорда на страната още с първия си опит от 8.18 метра. Българинът направи общо пет успешни опита, всеки от които над 8 метра, като другите три бяха от 8.12, 8.10 и 8.07 метра.

Шампион стана италианецът Матиа Фурлани с 8.23 метра, което е и нов рекорд на шампионатите, подобрявайки досегашния на руснака Владимир Очкан от 8.17 метра от 7 август 1987 година в Бирмингам (Англия).

С бронза се окичи украинецът Никита Маслюк със 7.97 метра.

По публикацията работи: Венета Николова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/