in

Какви са причините за внезапното падане на руската рубла?

Снимка: Pixabay

Руската рубла рязко отслабна, след като централната банка на страната реши да облекчи някои от временните мерки за контрол на капитала, целящи да ограничат спада на валутата, предизвикан от разрушителните санкции, наложени от международната общност на Москва заради непровокираното й нахлуване в Украйна.

Късно на 8 април централната банка обяви, че от 11 април ще премахне 12-процентната комисиона за покупка на чуждестранна валута чрез брокерски къщи.

Банката съобщи също, че от 18 април ще отмени временната забрана за продажба на пари в брой на физически лица на чуждестранна валута.

Рублата спадна до 82,09 спрямо щатския долар при отварянето на пазара на Московската борса на 11 април от 71 рубли на 8 април, което беше най-силното й ниво от 11 ноември насам – казват от RadioFreeEurope.

Към 10:30 ч. местно време рублата беше с 5% по-слаба за деня – 80 рубли за долар и с 4,4% по-ниска спрямо еврото – 86,4 рубли.

Основната подкрепа за рублата в условията на мерките се дължи на задължителното конвертиране на 80% от валутните приходи на експортно ориентираните компании, както и на високите лихвени проценти, въпреки че миналата седмица централната банка неочаквано намали основния си лихвен процент от 20% на 17%.

Мерките за подкрепа на рублата бяха предприети, когато стойността ѝ се срина до рекордно ниски нива само няколко дни след нахлуването на Русия в Украйна, тъй като пазарите оценяваха въздействието на западните санкции срещу Москва.

По публикацията работи: Александра Крумова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/