in

Във Варна взеха решение за фекалната тръба

Кадър: "Нова Варна"

Днес местният парламент във Варна се съгласи с това общината да обяви обществена поръчка за ремонта на тръбопровода за отпадъчни води под дъното на Варненското езеро. Кметът на Варна ще поиска около 24 млн. лева от държавата

Стойността на строително-ремонтните дейности е около 24 млн. лева с ДДС, като договорите за обекта ще бъдат сключени след осигуряване на финансиране. Съветниците възложиха на кмета да предприеме действия по искане на необходимите финансови средства като целеви от централния бюджет.

От местната хазна ще бъде осигурено дофинансиране за други два важни проекта. Единият е за основен ремонт, обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност на средношколското общежитие „Михаил Колони“. Проектът се финансира основно със средства по Националния план за възстановяване и устойчивост, но допустимият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата се оказа недостатъчен, за да се покрият всички нормативни изисквания за подобен тип сгради от образователната инфраструктура. С решение на местния парламент Община Варна ще осигури допълнителни около 527 хил. лева, необходими за изпълнението на проекта в цялост.

Приблизително същата сума – почти 526 хил. лева, ще бъдат предоставени от общинския бюджет за реализацията на проекта „Енергийно обновяване на сградата на ДКЦ 4 – Варна“. Проектното предложение също се финансира от Националния план за възстановяване и устойчивост, но безвъзмездната помощ е 45% от допустимите разходи, а данъкът добавена стойност по същата процедура е недопустим разход. Това налага необходимостта от финансова подкрепа от страна на общината, стана ясно на заседанието.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.