in

Тагарев към курсантите във Варна: Защитата на Черно море е стратегически приоритет в условията на война

Снимка: Пресцентър на Министерство на отбраната

Както от медия „Нова Варна“ Ви съобщихме по-рано днес 20 курсанти от випуск 2023 „Васил Левски“ на Висшето военноморско училище (ВВМУ) във Варна получиха своите първи офицерски пагони:

20 възпитаници на Морското училище във Варна взимат своите офицерски пагони днес

 

А министърът на отбраната Тодор Тагарев в обръщение към тях заяви, че защитата на Черно море е стратегически приоритет за НАТО, а значението и отговорностите на българските Военноморски сили (ВМС) нарастват с всеки изминал ден. Ето подробностите, за които съобщиха от БТА:

През последното десетилетие Черно море се превърна в зона на сериозни енергийни проекти, нарастващо политическо и военно напрежение, посочи Тагарев. Той припомни, че в резултат на това през последната година и половина басейнът стана свидетел на първата от 78 години мащабна война в Европа, както и на все по-зачестяващи провокации към страни членки на НАТО. Заради променената ситуация, алиансът в своята стратегическа концепция определи защитата на Черно море като приоритет, защото то е изключително важно както за сигурността, така и за икономиката, транспорта и екологията на всички страни членки от региона, допълни Тагарев. По думите му всичко това повишава ролята на ВМС и налага както сериозни инвестиции за ускорената им модернизация, така и тясната им интеграция с въоръжените сили на другите страни членки на НАТО.

Министърът се обърна към младите офицери, като посочи че те ще бъдат командирите, които ще имат честта и отговорността пряко да реализират съюзническата стратегия и българските ангажименти по укрепването на черноморската сигурност, да изграждат отбранителните способности на военния ни флот. Той изрази увереност, че те ще се справят с тези задачи, тъй като са възпитаници на елитно училище. И днес, както и в миналото, България се гордее със своите морски офицери, заяви Тагарев и допълни, че безспорен принос за това има ВВМУ, което подготвя младите надежди на флота и утвърждава международния авторитет на българското морско образование.

По публикацията работи: Венета Николова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/