in

Адмирал Емил Ефтимов във Варна: Обстановката в Черно море не е нормална, но нещата са под контрол

Снимка: Министерство на отбраната

„Обстановката в Черно море не е сложна, но не е нормална“, това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов във Варна днес. Той успокои обществеността, че се действа много внимателно на територията на Черно море, като се проявява рационалност, за да не дава страната ни поводи за провокации. Освен това военно-морските учения, които предстоят да се извършат няма да засегнат по никакъв начин нормалния начин на живот на българските граждани, увери още адмиралът.

Въпреки че до 19 август е обявена зона, опасна за корабоплаване, поради вероятното провеждане на военно-морски учения, българските граждани трябва да са спокойни, независимо от деликатната ситуация в акваторията на Черно море, свързана с военните действия в Украйна, посочи още адмирал Ефтимов и допълни: „Сега говорим за променена ситуация в Черно море, предизвикана от някои действия на Руската федерация. Този път не сме сами. Напълно сме наясно с информациите, следим, анализираме, реагираме на политическо, държавно, военно ниво. Така, че мога да уверя гражданите, че всичко това, което се провежда е под контрол и не би трябвало да се отразява, нито на икономическа дейност, нито на туризма, нито на чувството на увереност и спокойствие на българските граждани.“

Разполагаме с информация за всичко, което се случва в Черно море – по въздух и на вода, каза днес пред журналисти във Варна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. По думите му ситуацията в акваторията се следи и анализира непрекъснато.

В миналото на българските военноморски сили има славни моменти, но тогава винаги сме действали сами, посочи Ефтимов. Той подчерта, че в настоящето това не е така, страната ни е част от мощен отбранителен съюз и разполага с информация. Ефтимов призова българите да са спокойни, като увери, че „всичко е под контрол“. Той допълни, че се действа много внимателно и стремежът е да се проявява рационалност, за да не дава страната ни поводи за провокации.

За липсата на достатъчно кадри в армията адмирал Ефтимов коментира, че некомплектът е в пряка връзка с модернизацията ѝ. Заплатите не са толкова ниски, има възможност за развитие, но младите хора искат да видят техника, адекватна на времето, посочи Ефтимов. Според него това е причината фокусът на ръководството на отбраната да е точно върху ускоряването на модернизацията на различните видове въоръжени сили. Той припомни, че първият от новите модулни кораби на ВМС вече е пуснат на вода, сега предстои оборудването му, започват да се правят и програмите за подготовка на екипажите. Ефтимов уточни, че би трябвало да се ускорят други проекти, които да подсилят наблюдението и защитата. „Ние развиваме планомерно ВМС, но обстановката се променя и трябва да се вземе решение на държавно ниво някои неща да се приоритизират“, посочи адмиралът, който е най-високопоставеният офицер във въоръжените сили.

По публикацията работи: Венета Николова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/