in

Находка в Средиземно море: Откриха останки от потънал кораб от 3 век пр.н.е. (ВИДЕО)

Снимка: Pixabay

Откриха останки от 2000-годишен кораб, натоварен с амфори за вино. Останките на кораба са открити край бреговете на Египет.

Археолозите са се натъкнали на находката на 650 метра от брега в Средиземно море, близо до град Ел Аламейн, се казва в изявление на египетското министерство на туризма и антиките. Първоначално корабът и съкровищата в него са открити от компания за морско проучване, извършваща проучвания в района.

Корабокрушението датира от преди повече от 2000 години до трети век пр.н.е. и в близост до него са намерени голям брой амфори. При по-внимателна проверка е установено, че амфорите са от гръцкия остров Родос и са били използвани за съхранение на вино.

През трети век пр. н. е. районът около Ел Аламейн е бил дом на много търговски пристанища, където пристигат кораби с товари.

Новото откритие хвърля светлина върху търговските пътища между Египет и други райони на Средиземно море.

Стотици други керамични предмети са открити сред останките. Относно корабокрушението, предполага се, че корабът е потънал, след като корпусът му се е ударил в острова.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.