in

Замърсяването на въздуха може да се окаже фатално: То води до антибиотична резистентност

Снимка: Pixabay

Резистентността към антибиотици се превръща в сериозен проблем в днешно време. През 2019 г. в световен мащаб са починали над 1,27 милиона души, точно заради тази резистентност. Според някои прогнози антибиотичната резистентност би могла да допринесе за 10 милиона смъртни случая годишно до 2050 г.

Резистентността към антибиотици се разпространява сред хората главно чрез заразена храна или вода. Но едно скорошно проучване показва, че това не е единственият начин, по който резистентните бактерии могат да се разпространят. Според изследователи от Китай и Великобритания замърсяването на въздуха също може да разпространява антибиотична резистентност.

Това е първото проучване, което оценява изчерпателно връзката между повишената антибиотична резистентност и замърсяването на въздуха в световен мащаб, пише БГНЕС.

В доклада се анализират резултатите от предишни проучвания, в които са разгледани моделите на разпространение на антибиотичната резистентност по въздуха в продължение на почти две десетилетия. Проучени са 12 научни изследвания, проведени в 116 държави, включително Обединеното кралство, САЩ, Китай, Индия и Австралия.

Проучването разглежда конкретно най-опасния вид замърсяване на въздуха – PM2,5. Това са прахови частици с диаметър 2,5 микрометра – около 3% от диаметъра на човешки косъм. PM2.5 не могат да се видят с невъоръжено око и лесно могат да бъдат вдишани.

Проучването установява, че антибиотичната резистентност нараства заедно с увеличаването на концентрацията на PM2,5 във въздуха.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/