in

Георги Костов: Иван Портних и Благомир Коцев влязоха в предварителна битка за кметските избори във Варна

Снимка: Нова Варна

С наближаването на местния вот на 29 Октомври 2023 г. политическите страсти във Варна започват да се нажежават. Двете основни формации от коалиции все още нямат окончателно избрани кандидати за кметове, но се върви към финал и фигурите са почти сигурни. Надпреварата започна със зелените площи на Варна, където първи Благомир Коцев обяви програма за парковете, а след няколко дена догонване общината в лицето на кмета Иван Портних обяви изграждането на нови паркове.

Основният претендент за стола остава сегашният кмет Иван Портних. Той е съвременният строител на Варна. Неговото 10-годишно управление се характеризира с видими резултати в облика на града. Въпреки силната вътрешна опозиция и негативни реакции за личния му подход и репутация, неговото утвърждаване като кандидат кмет от Бойко Борисов е почти сигурно. Сондажите за професорски номинации и въздигане на лица, покровителствани от икономически кръгове, успяха бързо да мобилизират кмета Иван Портних и да го вкарат в ускорени темпове на работещ сценарий за успех на вота.

Въпреки лутането в стил проба-грешка ПП/ДБ започнаха да осъзнават, че секторната подкрепа няма да им спечели местния вот. Совалките на Кирил Петков до Варна и реденето на пасианси за най-добър вариант приключиха. Фактите показват, че за да спечелят изборите  за кмет на Варна, ПП/ДБ трябва да издигнат кандидат, който да събира мажоритарна лична подкрепа извън електоралната им тежест.  Единственият, който успя да се справи с това на предходния вот беше Благомир Коцев. Той обаче, има не леката задача да излезе от електората на партията и да убеди варненци, че може да се справи с машината на ГЕРБ и може да се справи с управлението и по-добре от тях. Партийните централи на ПП/ДБ започват да осъзнават, че е единствената личност, която е влизала в пряк управленчески сблъсък с кмета Портних и има шанс да върне избирателите към урните да гласуват лично за него.

Очертават се и още два силни кандидата за кмет на Варна. Единият е обявен – Коста Стоянов от „Възраждане“. Другият – от „Български Възход“, предстои да бъде обявен в началото на септември. Те твърдят, че е кандидатът им е познат на всички варненци.

Възраждане е логично най-желаният противник от Иван Портних, поради простата причина, че ще може да обедини всички сили на „доброто“ против руската пропаганда, ако Коста Стоянов излезе на балотаж. От друга страна е силно вероятно „Възраждане“ да консолидират и голяма външна подкрепа. В този си сценарий усилията за бламиране на Коцев биха били обосновани, но дали ПП са се усетили, предстои да разберем. Възможно е и пасиансът да се нареди директно от София и изборите да приключат преди да са започнали. Дали това ще го позволят варненци, също предстои да разберем. 

Другите формации, които евентуално биха издигнали кандидат за кмет са: БСП, „Левицата“ и ИТН, които целят увеличаване на резултата на листите си за съветници. Това са електорални партии, които ще търсят най-доброто представителство.

В същото време се задават и бутафорните листи на политико-икономически субекти, без кандидат кметове. Очаква се да са към 20 броя. Тяхната основна цел е да консумират власт за сметка на „привлечените“ граждани на Варна. Важно е за всички да знаят, че влизайки в отношения с такива субекти е добре да проверяват репутацията им поне в интернет пространството, защото вашите имена влизат в списъци и се обвързвате с тях. В същото време трябва и да внимавате за фалшиви новни и да се доверявате само на проверени източници, защото има необосновано набедени хора от публичното пространство във Варна.

Освен домогване до валастта, липсата на кандидат кмет за тези субекти има и друга цел, а именно предлагането на „списъчна“ подкрепя към основните кандидати за кметове. Такива субекти са формации от неправителствени организации, които уж се явяват с малка партия, псевдо про-руски партии, бизнес обединения с коалиции от малки партии, залезли националистически формации. Изключение прави само ДПС.

Но, към момента всички са в отпуска и предстои да видим първите номинации в началото на септември.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/