in

Северна Македония задължена да ни включи в Конституцията си, ако иска да влезе в ЕС

Снимка: Pixabay

Република Северна Македония решава дали да започне процедура по промяна на Конституцията на страната, за да впише българите в нея.

Премиерът на Македония зави, малко преди заседанието, че има реална опасност страната му да бъде разделена от Албания по пътя към ЕС, ако процедурата не приключи до края на ноември.

Европейския Съюз продължава да държи на своята преговорна рамка, без желание да я сменя. Северна Македония няма да може да продължи пътя си към членство в ЕС, ако „френското предложение“ не бъде изпълнено. Условията включват промяна на учебниците, честванията на личности и събития от общата ни история и спиране на речта на омразата към България, предават от БНТ.

ЕС заяви пред Скопие, че нова преговорна рамка няма да има. Това означава, че ако т.н. „френско предложение“ от юли миналата година не бъде изпълнено, Северна Македония няма как да продължи по пътя си към еврочленство. Сред условията са промяна на учебниците, чествания на личности и събития от общата ни история и спиране на говора на омразата.

Досега С. Македония е включила албанците, турците, румънците, сърбите, ромите и босненците. Според условията на ЕС, би трябвало да се вземат предвид още и българи, хървати, черногорци, словенци, евреи и египтяни.

По публикацията работи: Александра Крумова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/