in

Експертът по сигурността: Във всички версии може да се прокара как хора с тъмно минало получават светло настояще

Кадър: Youtube/Публицистиката на NOVA

Димитър Гърдев и Тихомир Безлов с експертен коментар за убийството на бизнесмена Алексей Петров. Според Гърдев са били явни политическите амбиции на Петров, но тук не става въпрос за политическо убийство. Според Безлов е направила впечатление ролята на Петров по време на отстраняването на Гешев и посредническата му функция между Кирил Петков и Бойко Борисов.

Явни бяха политическите амбиции на Алексей Петров и стремеж за заемане на ръководни постове в тайните служби. Във всички версии може да се прокара как хора с тъмно минало получават светло настояще. Това не е политическо убийство, не става дума за счупване на „сглобката“. Контактите му с мандатоносителите са огласени от самия него, но не е бил архитект на властта. Това каза експертът по сигурността Димитър Гърдев в ефира на NovaNews.

По думите му службите трябва да минат на ново ниво и да отговорят на новите предизвикателства.

„Алексей Петров създаде академия по киберсигурност и беше ударен от хакерна атака, но не се знае какво е изтекло“, отбеляза той.

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията смята, че версиите за убийството се делят на две – свързани с миналото и появяването му през последните месеци.

„Втората ми се струва по-вероятна. Ролята му по времето на отстраняването на Гешев и посредническата функция за формирането на правителството направиха впечатление. Той беше важен канал на комуникация между Кирил Петков и Борисов. Засилването на ролята на Алексей Петров е усетено като риск и заплаха за определени проекти и бизнеси. В рамките на влиянието, което би могъл да получи чрез политици, може да има такъв мотив, но убийството не е политическо“, коментира той.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/