in

Нов вариант на COVID се наблюдава от СЗО и САЩ

Снимка: Pixabay

Става въпрос за нов вариант, който за момента е установен в Израел, Дания и САЩ. Новият вариант на коронавируса SARS-CoV-2 се наблюдава от Световната здравна организация (СЗО) и САЩ. Съобщава се, че потенциалното значение на многобройните мутации засега е неизвестно.

СЗО реши да класифицира новия вариант BA.2.86 в категорията „под наблюдение“. Причината за това е големият брой мутации на спайк гена, пише в епидемиологичния бюлетин на СЗО, който беше разпространен в четвъртък срещу петък, съобщава БТА.

Спайк протеинът придава шиповидния вид на вируса и позволява на SARS-CoV-2 да навлезе в клетките.

В САЩ центровете за контрол и превенция на болестите обявиха в социалната мрежа Х, че наблюдават варианта.

Според СЗО са обявени четири секвенции на този вариант без епидемиологична връзка помежду им.

Потенциалният ефект на мутациите BA.2.86 засега е неизвестен, уточнява СЗО. Подчертава се колко е важно наблюдението да продължи и да се сигнализират компетентните органи, за да има ясна визия за пандемията от КОВИД-19.

Към момента три варианта представляват интерес за СЗО – XBB.1.5, XBB.1.16 и EG.5. Седем варианта са под наблюдение – BA.2.75, BA.2.86, CH.1.1, XBB, XBB.1.9.1, XBB.1.9.2 и XBB.2.3.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/