in

7 невероятни факта за потайния Шабленски фар: През 2056 ще може да бъде отворено послание, намиращо се в него

Снимка: Община Шабла

Днес Шабленският фар отвори врати за посетители. Повод за това е Международния ден на морските фарове. Много жители и гости на Шабла имаха възможността да се докоснат до най-стария и най-висок фар по българското Черноморие, като се качиха до първата му площадка

А сега нека ви представим няколко изключително интересни и любопитни факти за Шабленския фар:

1. В Шабленския фар се съхранява послание от служители към бъдещите поколения, което ще бъде отворено, когато се отбелязва неговата 200-годишнина. Това означава, че посланието ще може да бъде прочетено през 2056 година.

2. В сегашния си вид Шабленският фар съществува от 1856 г., когато е бил възстановен. Преди това на негово място е имало по-старо навигационно съоръжение, издигнато около стотина години по-рано.

3. Конструкцията на фара е уникална. В него няма бетон или желязо. За строителството му е използван само хоросан и камък, казва един от дългогодишните пазачи на фара Наньо Нанев.

4. Твърди се, че фарът е бил построен по модела на едно от Седемте чудеса на света – прословутия Александрийския фар. Той е бил разрушен от силно земетресение през Средновековието.

5. Шабленският фар е най-старият по българското Черноморие и се намира на най-източната точка на страната ни – нос Шабла. По тази причина астрономическата Нова година там настъпва по-рано, отколкото в останалата част на България.

6. Нос Шабла е бил населяван още от древни времена. Исторически източници твърдят, че в непосредствена близост до фара преди повече от 2000 години е имало пристанищен град, наречен Кария.

7. Бялата светлина на Шабленския фар просветва с честота 20 секунди, като при добра видимост се забелязва от разстояние 17 морски мили.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.