in

България вече разполага с нова офроуд линейка. Показаха как изглежда (ВИДЕО)

Кадър: Vbox7/Здравей България

България вече има още една офроуд линейка, която ще помага в труднодостъпни и бедстващи райони у нас. Това е възможно, благодарение на инициативата „Капачки за бъдеще“. Капачките за каузата се събират в градовете Пловдив и София. Капачките обаче, не са единственият начин, по който може да се помогне

Освен това, доброволците подготвят и специални спасителни клубове, където всеки, който иска да помага при наводнения, пожари или земетресения, ще може да се обучава.

В специализираното превозно средство има носилка за пострадалите в планината, обясни основателят на инициативата „Капачки за бъдеще” Лазар Радков пред Нова телевизия.

Друг уред, който много би помогнал на спасителите, е монитор за следене на жизнени показатели. Линейката е оборудвана и с дефибрилатор. Автомобилът е купен на старо за около 10 хиляди лева. Два пъти повече средства обаче са вложени в оборудването на офроуд линейката.

Освен пластмасови капачки, доброволците събират кенчета, бутилки в градовете Пловдив и София, продават благотворителни календари и получават дарения. Следващата кауза на инициативата е да създаде доброволчески отряди за реакции при бедствия и аварии. В тях всеки може да се включи, стига да покрие 80 часа обучение от професионални пожарникари и спасители.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/