in

Вътрешният министър: Главният секретар на МВР носи вина за смъртта на шестима полицаи

Кадър: Facebook/Новините на NOVA

Вътрешният министър на България Калин Стоянов обвини главния секретар на МВР Петър Тодоров в сериозни пропуски. Според него това може да послужи като основание за прекратяване на неговите правомощия.

„Главният секретар на МВР е отговорен за липсата на организация и контрол върху дейности в Министерството на вътрешните работи, което е в пряка връзка със смъртта на шестима служители при изпълнение на служебните им задължения“, заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов във връзка с поисканата оставка на Петър Тодоров.

„В резултат на неосъществен контрол и адекватни действия от страна на главния секретар – в периода 2021 г. до 31 май 2023 г. – се наблюдава значително увеличение на престъпления против личността, както умишлени, така и непредумишлени убийства с особена жестокост“, посочи още той.

Друг основен аргумент за смяната на Тодоров е случаят с Ангел Христов: „Човек обявен за общодържавно издирване, издирван и от Интерпол, е починал на територията на Република България“.

Стоянов припомни и случаят с убития в Цалапица Димитър Малинов.

„Въпреки че още в деня на изчезването е известно, че Малинов е търсен от извършителя на престъплението, служителите на РУ Стамболийски не предприемат каквито и да било действия за установяване на местонахождението на Рангел Бизюрев и се ограничават единствено до формалното обявяване на изчезналия за общодържавно издирване. Вследствие на това бездействие е допуснато извършителя на убийството да напусне страната“, посочи министър Стоянов.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.