in

Някои лекарства в „Слънчев бряг“ се продават с 50% по-скъпо (ВИДЕО)

Кадър: Vbox7/Твоят ден

В някои аптеки в морския ни курорт  „Слънчев бряг“, някои лекарства се продават с доста голяма надценка. Някои продукти се продават с над 50% по-скъпо, отколкото извън курортите. Всъщност конкуренцията в курорта е огромна, тъй като аптека има на почти всеки ъгъл

След като стана ясно, че услугите в много от частните клиники по черноморските курорти са по-скъпи от частните клиники в големите градове и държавните болници, то недоволни от високите цени на лекарствата има и за някои аптеки.

Конкуренцията от аптеки в курорта „Слънчев бряг“ се оказва е голяма. Аптека има на почти всеки ъгъл, почти на няколко метра една от други. На места надценката е само със стотинки, сравнено с цените в Бургас например. Но на други – два или три пъти от цените в големите градове.

„Това е продиктувано от сезонния характер, от наемите които трябва да платят обектите, които отварят само за няколко месеца, и съответно от инфлацията. Абсолютно очакван ръст на поскъпване, нищо драматично и в никакъв случай два пъти или три пъти по-високи“, заяви хотелиерът Елена Андонова пред NovaNews.

Фармацевтите уточняват че с лека надценка са болкоуспокояващите, някои сиропи за кашлица и санитарните материали.

„Ако отидете в един склад вие ще видите че те непрекъснато ни предупреждават че от нова дата е на нова цена. Заявете сега защото от първо число или 15-то число е не 1-2 % а 7-10-15. Просто те увеличенията си вървят“, обясни Румяна Христова – управител на аптека.

Експерти напомнят, че у нас има регулация, но държавата е въвела само рамка на минималната цена на лекарствата.

„За съжаление всеки търговец обаче може да определя максималната цена на един продукт и от това идва драстичната понякога разлика на един и същ лекарствен препарат в различните аптеки. От което и най-често се жалват българските граждани“, заяви Мария Петрова.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/