in

Защо тази зима се очертава да бъде по-топла в глобален мащаб?

Снимка: Pixabay

След три години „почивка“, се завръща метеорологичният феномен Ел Ниньо, който в буквален превод от испански език означава „Малко момче“. Очаква се Ел Ниньо да повлияе на температурите по целия свят през 2023 г., особено през зимата

Феноменът е забелязан за първи път от южноамерикански рибари в Тихия океан през 1600 г. Климатичният модел се връща на всеки три до седем години през месеците декември и януари. Това се случва поради нарушаване на баланса между вятъра, океанското течение, океанската и атмосферната температура и биосферата, съобщава The Business Standard.

Ел Ниньо е затоплянето на водата на повърхността в източноекваториалната част на Тихия океан, като това явление няма точен период – той варира между 2 до 7 години, като трае около 1 – 2 години. Южните ветрове по западното крайбрежие на Южна Америка допринасят за появата на студена и богата на хранителни вещества вода, която издържа големи рибни стада. Малко преди края на всяка календарна година идва топло течение с тропическа и бедна на хранителни вещества вода, което измества студената вода на Перуанското течение.

Топлата вода има опустошително въздействие върху риболовните култури и води до изключително по-високи от средните количества валежи. Ел Ниньо може също да причини тежки суши над Австралия, Индонезия и части от Южна Азия. Това също така увеличава шансовете за циклони и тайфуни в Тихия океан.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/