in

След 40 години чакане: Провадия ще има нов обходен път

Снимка: Община

След 40 години чакане, гражданите на Провадия ще се сдобият с нов обходен път. Макар изпълнението на този проект да се намира още в началния си етап, започналият още през 1984 г. градеж на трасето, ще бъде реализиран в близко бъдеще.

Към момента са отворени 8 оферти в обществената поръчка за избор на изпълнител за изработване на технически проект и проект на ПУП – Парцеларен план на обходен път на град Провадия. Прогнозната стойност на обществената поръчка е 250 хил. лв. без ДДС.

Отворените оферти са на:

• „ПРОДЖЕКТ ПЛАНИНГ ЕНД МЕНИДЖМЪНТ“ ООД – 196 152 лв. без ДДС;
• „ИНСТИТУТ ПО ТРАНСПОРТНА ИНФРАСТРУКТУРА“ ООД – 173 800 лв. без ДДС;
• „ЕНЕРГОЕКСПЕРТ“ АД – 207 900 лв. без ДДС;
• Обединение „Ей Джей – Виа“ ДЗЗД, в което участват: „Ей Джей Консулт „ЕООД и „ВИА ПРО ИНЖЕНЕРИНГ“ ЕООД – 204 138 лв. без ДДС;
• „ИНЖКОНСУЛТПРОЕКТ“ ООД – 196 900 лв. без ДДС;
• „ТРАНСКОНСУЛТ-22“ ЕООД – 196 900 лв. без ДДС;
• „АЛВЕ КОНСУЛТ“ ЕООД – 187 440 лв. без ДДС;
• „ЪРБАН ГРУП“ ЕООД – 179 993 лв. без ДДС.

Изработването на техническия проект е първата и задължителна стъпка преди предприемането на строителни работи. Въз основа на готовия проект ще се определят конкретните строително-монтажни работи, стойността, срокът им за реализиране и ще може да се пристъпи към избора на изпълнител на строителството и на строителния надзор.

Трасето на обходния път ще се отделя при 17-ти км на път ІІІ-208 Провадия – Дългопол – Айтос, преди навлизане в Провадия, и ще обхожда източно града, след което ще се връща на третокласния път. С изграждането му транзитният трафик ще се изведе извън града и ще осигури безопасно и комфортно пътуване в района.

Целта на обявената обществена поръчка е да се осигури проектна готовност за доизграждане на започналия през 80-те години на миналия век обходен път на града. През 1984 г. е изготвен работен проект за обходен път на Провадия с дължина 4,6 км, разделен на 4 участъка. На първите два участъка не е извършвано строителство. В третия и в четвъртия участък са изпълнени големи съоръжения и дейности по пътната настилка, но поради ограничен финансов ресурс строителните работи са прекратени през периода 1991-1992 г.

Индикативният срок за изпълнение на поръчката е 440 календарни дни, от които 120 календарни дни са за изработване на технически проект и проект на ПУП, а 320 календарни дни са за процедиране, обявяване и одобряване на проект на ПУП-Парцеларен план, съобщават от пресцентъра на АПИ за медия „Нова Варна“.

Публикувано от Венета Николова

Магистър по „Публична комуникация“ от ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски“. Варненка, майка на едно дете, работила в сферата на връзките с обществеността (PR).