in

Днес започва Фестивала на хвърчилата във Варна

Снимка: Нова Варна

Днес и утре във Варна, на плажа в Аспарухово, ще се проведе фестивала на хвърчилата, който тази година е под мотото „По пътя на птиците“. В програмата му са включени: дневни демонстрации на пъстри хвърчила, синхронно управление под музикален съпровод и нощни полети. Това е 11-то поредно издание на красивото събитие.

Замисълът е, Фестивалът на хвърчилата да се проведе по цялото наше черноморско крайбрежие, следвайки пътя на птиците „Виа понтика“. Стартът ще бъде даден във Варна. На осем различни места по морето ще се проведат демонстрации на хвърчила.

Организаторите съобщават, че във Варна основен акцент на събитието са демонстрациите на международни кайт клубове и въздушни артисти. Те ще представят своите уникални модели хвърчила, често достигащи впечатляващи размери. Предвидени са още състезанията с управляеми модели хвърчила и детските работилници, където малчуганите изявяват талантите си и се забавляват.

За първи път тази година ще се покаже изпълнение на десет въздушни артисти, управляващи спортни хвърчила в синхрон с музикален съпровод. Спортните хвърчила са модели за напреднали, които летят много бързо и описват сложни фигури в небето. Парадът ще бъде съпътстван от сценична програма, приятна музика и други забавления за малки и големи, като сред звездите на сцената ще бъдат Искрен Пецов, Теди Генев и др.

Пълната програма на Фестивала на хвърчилата включва следните локации: Варна, плаж Аспарухово – 26 – 27 август; Шкорпиловци север – 29 август; Албена – 30 август; Топола Скай – 31 август; Шабла, Малкото море – 2 – 3 септември.

Тазгодишната кауза на фестивала е свързана с опазването на птиците, което е причината за избраното мото и локации.

По публикацията работи: Венета Николова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/