in

Младата надежда на българския шахмат Нургюл, с първа пресконференция (ВИДЕО)

Кадър: Facebook/"По света и у нас" - новините на БНТ

Днес младата шахматистка Нургюл Салимова, която се превърна в истинска гордост за България, даде първата си пресконференция след завръщането си у нас. Тя, за първи път се изправи пред медиите, заедно с треньора си, за да разкаже подробно за драматичната битка във финала на Световната купа по шахмат в Баку.

Припомняме, че миналия уикенд младата Нургюл Салимова се изправи срещу рускинята Александра Горячкина. Битката завърши с поражение след тайбрек за Нургюл, но шахматистката беше посрещната като истински победител у нас.

„Здравейте, благодаря за уважението, благодаря за интереса. Радвам се, че съм тук при вас днес. Последните седмици и месеци бяха доста напрегнати и стресиращи за мен. На 28 юли започна Световната купа по Шахмат за жени и мъже. Бях в Баку от 28 юли до 22 август. Успях да спечеля шест мача. На финала изпуснах доста шансове срещу гросмайстора Александра Горячкина. Не успях да спечеля купата, но вярвам, че играх много достойно. Играта ми бе достойна за финал. Може би опитът не бе достатъчен, но аз съм много горда с постигнатото”, заяви Нургюл Салимова на пресконференция в София.

„Усетих подкрепата на много българи и хора от целия свят. Благодаря за което. Наистина това ме зареди с много положителна енергия и ми показа, че трудът ми е оценяван и хората ме обичат”, допълни шахматистката.

„С това си класиране успях да придобия право да участвам на турнира на претендентките, който ще се състои в Торонто през месец април 2024 година. Целта на турнира е да бъде определен противник на световната шампионка по шахмат за жени. Този турнир ще изисква много сериозна подготовка, разбира се, но това правя от детството си, това ми е мечтата. Радвам се, че съм успешна засега”, каза още младата шахматистка Нургюл Салимова.

Нейният треньор Живко Жеков заяви, че е горд и щастлив от успеха на Нургюл.

„Не беше никак лесно. за мен тя там направи един подвиг. Като човек, който се занимава с деца, се надявам това да даде един силен тласък за детския шахмат – в училищата и по клубовете“, заяви Жеков.

Той заяви, че вярва, че предстоят добри години за българския шахмат.

„Онзи ден, когато се прибрах, бях пътувала 12 часа. Преди това не бях спала нормално месец и половина. Заради шахматен стрес. Заради пътувания, подготовка. И единственото, което исках, беше да прегърна родителите си, тъй като не ги бях виждала от повече от месец. И в такъв момент, вярвам, че всеки един човек би се подразнил. Не мисля, че съм показала някаква остра реакция“, отговори Нургюл на журналистически въпрос, във връзка с реакцията ѝ пред журналисти.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.