in

Зрелище в небето: Тази нощ ще бъде най-яркото пълнолуние за 2023 г. – „Синя суперлуна“

Снимка: Pixabay

Съветваме ви да погледнете към небето тази нощ (в нощта на 30 срещу 31 август), тъй като предстои да видим най-голямото и най-ярко пълнолуние за 2023 г. Според италиански астроном, не се очаква да се види друга „Синя суперлуна“ до 2037 г.

На 31-ви август в 4:35 часа започва пълнолунието в знак Риби. Наричана „Синя суперлуна“, тя е резултат от три явления, случващи се едновременно.

Космическата завеса се издига в нощта на 31 август с второто пълнолуние за месеца – причината тази Луна да се нарича синя. Нарича се също суперлуна, защото е по-близо до Земята от обикновено и изглежда особено голяма и ярка, съобщава БТА.

Това ще бъде най-близкото пълнолуние за годината, само на около 357 344 километра от Земята. Това е повече от 160 километра по-близо от суперлуната на 1 август.

Първата суперлуна за 2023 г. изгря през месец юли. Четвъртата и последна предстои да изгрее през септември.

Не се очаква да има друга „Синя суперлуна“ до 2037 г., твърди италианският астроном Джанлука Маси, основател на Проекта за виртуален телескоп.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/