in

Някои хора имат „тиха целиакия“, без дори да предполагат

Снимка: Pixabay

Чували ли сте някога за целиакия и знаете ли какво означава и с какво се характеризира? Това е заболяване на автоимунната система, което означава, че имунната система напада собствените клетки на тялото. Това заболяване се причинява от протеина (глутена), който се намира в житото, ръжта, ечемика и понякога овесените ядки. За хората с целиакия, е необходимо и изключително важно да се спазва безглутенова диета. Това означава, че тези хора трябва да се лишават от храни като обикновен хляб, торти и пица, например. Ако тази диета не се спазва, следват по-сериозни здравословни проблеми в бъдеще.

Възможна е и проявата на т.нар. „тиха целиакия“, при която симптомите са почти незабележими. Някои пациенти откриват, че са имали симптоми и се чувстват много по-добре, след като преминат на безглутенова диета.

Как се диагностицира

Тъй като тази проява на целиакия не включва ясни симптоми, много хора остават недиагностицирани, съобщава сайтът Актуално.

Някой може да има тихи стомашно-чревни симптоми, но може да има необичайни лабораторни резултати или неспецифични генерализирани симптоми като умора и главоболие.

Редовните прегледи при вашия лекар с подходяща кръвна картина могат да разкрият лабораторните признаци на целиакия, преди вашите симптоми да се появят. Някой може да има резултати от кръвни изследвания, които предполагат, че не усвояват добре определени хранителни вещества от храната си поради възпаление на червата. Ако кръвните изследвания на пациента показват дефицит на желязо или повишена чернодробна функция, например, лекарите могат след това да проверят за целиакия, като направят кръвен тест за определени антитела, като тъканно антитяло за трансглутаминаза. Те могат също така да направят горна ендоскопия, за да разгледат стомашно-чревния тракт и да вземат проба от тъкан от тънките черва.

Тихата целиакия може да бъде „незаглушена“, ако някой получава горна ендоскопия за нещо отделно като киселинен рефлукс и констатациите предполагат целиакия, което ги кара да продължат и да направят кръвни изследвания. Хората също трябва да обърнат внимание, когато някой е изложен на по-висок риск от целиакия, като например роднина от първа степен с целиакия или съпътстващ медицински проблем като автоимунно заболяване на щитовидната жлеза.

Как се лекува

Добрата новина е, че има ясно и ефективно лечение на целиакия, тиха или не. Лошата новина е, че изисква голяма промяна в начина на живот. Лечението на целиакия е диета без глутен. Глутенът е протеин, който се съдържа в пшеницата, който тялото ще обърка с лигавицата на червата на пациента, причинявайки увреждане на червата. Това чревно увреждане може да доведе до симптоми на малабсорбция, недостиг на витамини и може да увеличи риска от рак на тънките черва. За да премахнат този вреден протеин от уравнението и да намалят възпалението, пациентите трябва напълно да премахнат глутена от диетата си. За щастие, сега има повече информираност и разбиране относно храненето без глутен, отколкото в миналото.

Внимание: Статията е единствено с информативна цел и не замества посещението при лекар-специалист!

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/