in

Проф. Рачев обвини „големи бели пуканки“ за бедствието по морето и припомни за големите дъждове от 1994 г.

Кадър: bTV

Като „големи бели пуканки“ по синоптичната карта, проф. Рачев определи явлението, причинило огромните количества дъжд по Южното Черноморие

„В близката седмица няма никакви условия за валеж не само по Южното Черноморие, но и в останалата част на България“, заяви климатологът професор Георги Рачев в ефира на bTV.

По негови думи циклон и антициклон са образували контактна зона точно на Южното Черноморие. На синоптичните карти много добре се вижда как се образуват тези големи, големи бели пуканки, за да може да вали в продължение на часове тропичен дъжд“, обясни проф. Рачев.

„За Царево е 8 пъти месечната норма и всичко това се излива от 12 ч. на 4 септември до 16-17 ч. на 5 септември. Няма съоръжение, което да устои на тази вода. Тя вече се е оттекла. Няма да вали и ще става все по-топло, предполагам, че до няколко и морето ще се успокои. Няма основание за безпокойство поне по отношение на валежите“, увери той.

„Уникално е количеството валеж, но не съм много съгласен, че това не е виждано от 50 години“, каза той и припомни на местните жители, че 1994 г., когато валежите са били повече.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/