in

Как Варна и други градове у нас отбелязват Съединението? (ПРОГРАМА)

Снимка: "Нова Варна"

Днес отбелязваме 138-ата годишнина от Съединението на България. От Министерството на отбраната изпратиха обобщаваща информация относно това как ще бъде отбелязан празникът в цялата страна, включително и във Варна

Представителни военни формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Националния военен университет и Националната гвардейска част ще участват в тържествата за отбелязване на 138-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия в цялата страна. Военнослужещите ще отдадат воински почести на загиналите за национално освобождение и обединение.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще присъства днес на отбелязването на 138-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия в София пред мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг на бул. „В. Левски“ № 81, което ще се проведе от 11.00 часа. От 12.00 ч Националната гвардейска част ще извърши почетна смяна на караула пред сградата на президентската администрация.

Кулминацията на националните чествания по традиция е в Пловдив. Тържествената проверка (заря) ще се проведе на площад „Съединение“ от 20.30 ч. Ще бъдат поднесени венци и цветя. Във военния ритуал ще участват представителни формирования от 110-ти логистичен полк – Пловдив, 55-ти инженерен полк – Белене (от състава на Сухопътните войски) и Съвместното командване на специалните операции. Преди тържествената проверка Гвардейският представителен духов оркестър ще участва в концерт по повод годишнината, който ще се проведе на Античния театър.

В празничния 6 септември военнослужещи от 2-ра Тунджанска механизирана бригада ще участват в ритуали по полагане на венци и цветя в Стара Загора пред Паметника на „Защитниците на Стара Загора“; в Ямбол пред Паметника на героите, загинали за национално освобождение на България, и в Хасково пред паметника на Незнайния войн на площад „Съединение“.

Военнослужещи от Центъра за подготовка на специалисти ще участват в ритуали по полагане на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци в Сливен и пред паметника на загиналите български воини в Сръбско-българската война в Русе.

Военнослужещи от 3-то Бригадно командване – Благоевград ще участват в ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните 1912 – 1918 г. във Враца, и ще положат венци и цветя в градовете Благоевград и Сандански.

Военнослужещи от 5-то Бригадно командване – Плевен ще участват в ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на 4-ти пехотен Плевенски полк в града.

В Чирпан ще бъде издигнато националното знаме и ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника на Съединението в Градската градина от военнослужещи от 1-ви разузнавателен батальон – Свобода.

В Асеновград ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметната плоча на Пере Тошев и ще бъде издигнат националният флаг на площад „Академик Николай Хайтов“ от военнослужещи от 4-ти артилерийски полк.

В Горна Оряховица военнослужещи от 59-ти батальон за ЯХБЗиЕ ще поднесат венци и цветя пред Мемориала на загиналите герои във воините за национално обединение.

В Свищов военнослужещи от 55-ти инженерен полк – Белене ще поднесат венци и цветя пред паметника на 33-ти Свищовски полк.

В Радомир военнослужещи от 38-ми батальон за ЯХБЗиЕ – Мусачево, съвместно с Представителния военен духов оркестър на Сухопътните войски, ще участват в ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на подпоручик Константин Цанков.

Във Варна и Бургас 138-ата годишнина от Съединението на България ще бъде отбелязана с тържествени военни ритуали с участието на военнослужещи от Военноморските сили.

Във Велико Търново курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ ще участват във военния ритуал за издигане на националното знаме и полагане на венци и цветя пред паметника Майка България.

По подробно за честванията във Варна:

Честванията във Варна започват на 06.09.2023 г. от 16 ч. пред паметника на падналите чинове от Осми пехотен приморски полк в Сръбско-българската война, където ще се проведе официална церемония по повод 138 години от Съединението на България. Ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат положени венци и цветя с военен ритуал.

След приключването на церемонията е организирано шествие, водено от Представителния духов оркестър на ВМС до паметната плоча на Княз Александър I Батенберг, където около 16:30 ч. също ще се състои церемония по полагане на венци и цветя.

В 17 ч. на пл. „Независимост“ ще започне историческа възстановка на момента, в който Княз Батенберг обявява от Варна за първи път Съединението на Княжество България и Източна Румелия. В ролята на княза ще влезе популярният актьор Симеон Лютаков, във възстановката специално участие ще вземе и оркестърът на ВМС, който ще свири традиционни маршове от този период.

Представителният духов оркестър ще поведе публиката на второ шествие, след приключването на възстановката около 17:30 ч., от пл. „Независимост“ до пл. „Антон Новак“ (входа на Морската градина).

Там от 18 ч. Трябваше да започне и празнично фолклорно веселие „Хорото, което ни свързва в Деня на Съединението“, с участието на популярния изпълнител на народна музика Здравко Мандаджиев, оркестър „Еделвайс“ и стотици танцьори от фолклорните ансамбли от Варна и региона. То обаче се отменя в знак на съпричастност лъм традедията по Южното Черноморие.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.