in

Това са първите симптоми на инсулт: Трябва да се знаят, защото всяка минута е от значение

Снимка: Pixabay

Инсултът, известен още като „апоплектичен удар“ или „мозъчен удар“, е остро нарушение на кръвообращението на мозъка, вследствие на което се получават увреждания на мозъчните функции, с различна степен на поражение. Експертите предупреждават, че след 55-годишна възраст рискът от развитие на инсулт се увеличава двойно. До инсулт се стига, когато кръвоносен съд в мозъка се запуши или разкъса. Има два основни вида инсулт: исхемичен и хеморагичен.

Има определени симптоми, които предполагат патология на мозъчното кръвообращение. Когато се появят, трябва незабавно да се обадите за линейка, защото минутите се броят, съобщава сайтът Актуално.

Основни симптоми на инсулт:

  • безпокойство или объркване, когато човек не разбира къде се намира;
  • загуба на съзнание дори за няколко минути;
  • главоболие, което може да бъде придружено от гадене и повръщане;
  • слабост в крайниците (само отляво или отдясно);
  • нарушена чувствителност на ръцете и краката;
  • несвързана неясна реч;
  • замаяност;
  • зрителни нарушения (замъглено зрение, стесняване на зрителните полета, страбизъм).

В състояние на апоплексия човек изпитва състояние на ступор, може да има повишена сънливост или безпричинна възбуда. Чувството за равновесие е нарушено, болният започва да се спъва неочаквано и да пада.

При някои видове инсулт човек не може да достигне брадичката си до ключицата. Това се дължи на спазъм на мускулите в задната част на главата. Такива спазми възникват по време на мозъчен кръвоизлив.

Тревожен знак е всяка асиметрия. Ако има слабост, тогава в едната половина на тялото, ако има зрително увреждане, тогава в едното око. Това се дължи на факта, че инсултът обикновено засяга само едно от полукълбата. И функциите на тялото страдат „по диагонал“ спрямо лезията.

Внимание: Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/