in

Последни данни: Имат ли вече в Царево питейна вода?

Снимка: Facebook/T. Ivanova

За съжаление, водата от чешмите в засегнатите райони от наводнението в Община Царево продължава да не отговаря на изискванията за питейна вода. Това обявиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Бургас. Нови проби са взети вчера, резултатите се очакват до дни.

Продължават неволите на жителите на засегнатите от потопа райони по Южното ни Черноморие. Резултатите от последното пробонабиране от централната водопроводна мрежа в Община Царево за химични и микробиолгогични показатели не съответстват на изискванията на Наредба 9 за качество на водата, предназначена за питейно-битови цели.

Завишени са показателите за колиформени бактериии, ешерихия коли, ентерококи, показателите по мътност, цвят и вкус.

Вчера са взети нови проби.

РЗИ-Бургас препоръчва водата от централното водоснабдяване в населени места и къмпинги, където са констатирани отклонения, да не се използва за пиене и приготвяне на храна. Забраната ще продължи до получаване на трайни, последователни лабораторни резултати, съответстващи на изискванията на Наредба 9.

БТА припомня, че вчера Българският Червен кръст предостави още 20 тона бутилирана минерална вода за засегнатите от наводнението населени места в Община Царево, изпратена от частни фирми. Тя е разпределена в определените за целта пунктове, намиращи се в кметствата на населените места.

По публикацията работи: Венета Николова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/