in

Катастрофално е положението в Либия: Морето постоянно изхвърля трупове на брега. Загиналите са над 5300 (ВИДЕО)

Кадър: X/nikola 3

Катастрофални наводнения удариха Либия. Хиляди хора все още продължават да издирват изчезналите си близки и роднини. Най-тежко пострадалият град е Дерна, като морето край него постоянно изхвърля на брега телата на загинали. Потвърденият брой на загиналите до момента надхвърля 5300. Кметът на Дерна заяви, че броят на загиналите вероятно ще достигне 20 000. Той се позова на броя на жителите в разуршените квартали

Издирването на изчезнали продължава, като се очаква да се включат и международни спасителни екипи. Сателитни снимки показват размера на бедствието.

Нарасна и недоволството сред жителите и критики за използването пясък в строежа на язовирни съоръжения.

Голяма приливна вълна потопи Дерна след като се скъсаха две диги на язовирни стени в неделя.

Междувременно Великобритания обяви, че предоставя на Либия първоначална помощ в размер на 1 милион лири (1,16 млн. евро).

В изявление до медиите британски дипломати съобщиха, че ООН е отпуснала 10 млн. долара (9,3 млн. евро) от Централния фонд за спешно реагиране, в който Обединеното кралство е един от най-големите вносители, съобщава bTV.

„Мащабът на загубите и на опустошенията, причинени от наводненията в Либия, са потресаващи“, написа в Туитър британският премиер Риши Сунак. „Работим за осигуряване на незабавна помощ за либийския народ, включително първоначално финансиране в подкрепа на международните усилия за оказване на помощ“, подчерта той.

След 2011 г., когато бе свален и убит ръководителят на страната Муамар Кадафи, ЕС е предоставил помощ на нуждаещи се хора в Либия за над 89 милиона евро. Либия получава помощ от ЕС за развитие и ранно възстановяване, добавя ЕК.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/