in

Над 6000 са загиналите при потопа в Либия: Броят на жертвите се мени постоянно (ВИДЕО)

Кадър: X/nikola 3

Припомняме, че мощен потоп сполетя Либия, след като стените на два язовира в планините над пристанищния град Дерна се скъсаха, а последиците са катастрофални. Най-пострадалият град е Дерна. Загиналите са хиляди, като до момента има потвърдена информация за над 6000 жертви. Продължават и отчаяните опити за намиране на оцелели. Хората в неизвестност са много повече от официалния брой на жертвите

По информация на либийския Червен полумесец броят на жертвите в Дерна, град с около сто хиляди жители, е нараснал до 11 300 души. Кметът на града заяви в сряда, че загиналите може да достигнат дори до 20 хиляди.

Мощната буря „Даниел“ връхлетя в неделя Либия, след като по-рано бушува в Гърция, България и Турция. Стените на два язовира в планините над пристанищния град Дерна се скъсаха и водите пометоха цели квартали от него, съобщава Нова.

„Числата се променят в момента, докато говоря. Става дума за хиляди. До момента, по потвърдени данни, жертвите достигнаха 6 000. Районът, който беше засегнат най-тежко, е с население от 30 000 души. Много от тях или са в спасителни операции, или са изчезнали. Така че не мога да потвърдя окончателните цифри, но мащабите са наистина големи и се страхувам, че ще чуем наистина голям брой, може би дори повече от потвърденото досега“, заяви Тахел ел Сони, посланик на Либия в ООН.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/