in

В навечерието на протестите на зърнопроизводителите: Премиерът Денков с изненадващо решение на проблема

Снимка: Пресцентър на Министерски съвет

Премиерът Денков рязко смекчи тона, след като нарече земеделските производители в България „терористи“ и излезе с решение на проблема, заради който днес в цялата страна се готвят протести. Очаква се селско-стопанска техника днес да блокира площад „Независимост“ в столицата. Дали предложеното от него ще потуши недоволството сред бранша, предстои да видим.

Зърнопроизводителите скочиха на Денков!: “Който сее вятър, ще жъне бури”

„Основният проблем на земеделските производители, които се готвят да протестират в следващите дни, вече има решение. То се съдържа в споразумението между Европейската комисия и Украйна. Пред Европейската комисия Украйна пое задължението да въведе временни ограничения при износа на селскостопанска продукция за всяка отделна държава членка на ЕС, така че да не наводни нейния пазар с излишни стоки.“

Това заяви премиерът акад. Николай Денков пред журналисти вчера вечерта. В тази връзка той два пъти лично е разговарял с украинския премиер Денис Шмигал. „От нас се очаква да определим какви количества от кои продукти може да поеме българският пазар. Искаме да направим оценката след разговор с браншовите организации в съответните подсектори. Именно по тази тема първо министърът на земеделието и храните, а след това и аз поканихме земеделските производители на среща, която те отказаха“, обясни министър-председателят.

„Вместо да се отзоват на поканите, те поставиха ултиматуми и отправиха заплахи, които всъщност пречат проблемите да бъдат решени. Въпреки това ние оставаме с протегната ръка към сектора и сме готови за разговор, веднага щом браншовите организации са готови за конструктивен диалог“, подчерта акад. Денков.

Правителството никога не е отказвало разговори с аграрния сектор. Още на 25 юли премиерът, министърът на финансите и заместник-министър на земеделието и храните се срещнаха с представители на 35 организации в животновъдния сектор. „Тогава огромното мнозинство от тези производители се обявиха за освобождаване на вноса от Украйна“, припомни министър-председателят.

Освен това представители на протестиращите сега браншови организации са участвали в пет консултативни съвета в земеделското министерство от началото на август до средата на септември т.г. Те са част също от работните групи по Стратегическия план за земеделие и са в постоянен контакт с Министерството на земеделието и храните и министър Кирил Вътев.

„Както и досега, кабинетът е готов за диалог с представителите на всеки един подсектор в земеделието, за да се види какви са специфичните му проблеми и къде точно трябва да се окаже помощ“, за пореден път заяви акад. Денков.

В България не се допускат и няма да се допускат продукти, вредни за здравето. Има и ще има стриктни проверки на вноса за всички показатели по европейските стандарти, включително по всички рискови показатели, свързани с войната в Украйна, стана ясно още на брифинга в Министерския съвет.

От 1 октомври м.г. до влизането на забраната за внос в сила на 3 май т.г. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е анализирала 575 пратки зърно – внос от Украйна в България. В нито една не е установено наличие на вредни вещества. Единствено в една пратка от 40 тона има установени складови вредители. Цялото количество е върнато в Украйна.

С падането на забраната, считано от днес, 18 септември 2023 г., БАБХ ще извършва допълнителен контрол на храните с произход Украйна, внесени на територията на Република България.

Кабинетът вече работи върху промяна в методиката за субсидиране на земеделското производство. Целта е да бъдат подпомагани повече малките и средните производители на традиционни български култури, които изчезнаха от пазара – зеленчуци и плодове, месо, мляко и мед.

„Уважавам труда на хората, които произвеждат продуктите, с които всички ние се храним. Винаги съм готов да работя с тези от тях, които искат да работят с правителството, за да намираме заедно решения на техните проблеми. На тези хора съм готов да се извиня, ако са се почувствали засегнати, въпреки че думите ми не бяха насочени към тях“, каза премиерът в отговор на журналистически въпрос.

„Не виждам за какво да се извинявам на другите, които въпреки милиардните годишни субсидии и помощи, с които си построиха вили и си купиха яхти и скъпи автомобили, забравиха помощта от Европейския съюз и от държавата, отказаха диалог с правителството и поставиха ултиматуми за блокади на гранични пунктове, пътни артерии и центъра на столицата“, посочи акад. Денков. Той призова в следващите дни всеки земеделски производител да реши към коя от тези две групи принадлежи.

Публикувано от Венета Николова

Магистър по „Публична комуникация“ от ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски“. Варненка, майка на едно дете, работила в сферата на връзките с обществеността (PR).