in

Военният министър за дрона край Тюленово: Огледът се случи по-късно, защото действаме в светлата част на деня (ВИДЕО)

Кадър: Vbox7/Новините на NOVA

Военният министър Тодор Тагарев отговори на журналистически въпроси, свързани с дрона, открит край Тюленово. Според властите апаратът е от войната в Украйна, но още няма потвърдена окончателна информация. Тагарев обясни и това, защо имаше закъснение на огледа на място

„Такъв тип събития са ежеседмични. Даже не по веднъж на седмица. Българската армия поддържа капацитет и екипи, които да могат да реагират при откриване на невзривени боеприпаси. Случаят е точно такъв. Оценката на риска и защо не сме действали през нощта, е такава че няма нужда да се действа през нощта, тъй като това само ще доведе до риск за екипа, който действа в случая. Действаме в светлата част да деня. Още в 6 и нещо тази сутрин е тръгнал екип към мястото. Имам предварителна, но неокончателна информация, за да ви кажа какъв е дронът и откъде е дошъл. Но това, което със сигурност може да се предположи е, че е свързан с войната, която Русия започна срещу Украйна“, заяви Тагарев.

Морето изхвърли военен дрон с бомба на брега на Тюленово (СНИМКИ)

„Говорим за въздушен дрон. Възможно е да е паднал във водата, но не мога да кажа към момента. Нямам информация нито колко време е стоял там. Нека да излязат анализите и тогава ще говорим“, уточни той.

Тагарев уточни, че не знае българската ПВО да е имала данни за чужд обект в небето над страната. „Има боеприпас, той е отделен от дрона. Ще бъде обезвреден. Предварителната оценка е, че това е мина”, посочи още ресорният министър.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.