in

Плашещо твърдение: Един от 10 пациенти в Европа бива допълнително увреден в болница

Снимка: Pixabay

Твърди се, че един от 10 пациенти в Европа бива допълнително увреден в болница. По света се случват 134 млн. инцидента при лечение, включително вътреболнични инфекции, които са довели до 2,6 млн. смъртни случая. Тези данни са изведени от зам.-министъра на здравеопазването доц. Михаил Околийски по време на дискусията „Да издигнем гласа на пациентите за пациентска безопасност“, състояла се по повод Световния ден за безопасност на пациента.

Доц. Михаил Околийски обясни колко е важно пациентите да бъдат партньори в здравната грижа, да участват в планирането на здравните услуги и вземането на решения за тяхното лечение, съобщава bTV.

„Това да се чува гласът на пациентите е определящо за това дали здравната система е чувствителна към техните потребности. Добра практиката е въвличането на пациентските организации във вземането на решения за здравната политика. Но това все още не се случва по най-ефективния начин“, каза доц. Околийски.

Доц. Околийски обърна и внимание на факта, че в България се мълчи за инцидентите в лечебните заведения, вместо те да се регистрират, да се анализират и да се набележат мерки за подобрение на медицинското обслужване.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/