in

Какво се случва с българите, обвинени в шпионаж в полза на Русия?

Снимка: BBC

Повдигнато е обвинение от британската кралска прокуратура на петима български граждани, заподозрени в шпионаж в полза на Русия. Имената на българските граждани са Орлин Русев (45 г.), Бисер Джамбазов (41 г.), Катрин Иванова (31 г.), Иван Стоянов (31 г.) и Ваня Габерова (29 г.).

Трима мъже и две жени ще бъдат обвинени в „заговор за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на врага с цел да се навреди на сигурността и интересите на британската държава“, съобщава БГНЕС.

Петимата български граждани са задържани в Обединеното кралство през февруари, припомня пресслужбата на Кралската държавна прокуратура по наказателни въпроси.

Прокуратурата уточнява, че преди това Русев, Джамбазов и Иванова са били обвинени само в подправяне на официални документи, включително паспорти и други документи за самоличност.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/