in

Учени втрещиха с теория: Граф Дракула бил веган и плачел с кървави сълзи

Кадър: Youtube

По цял свят името Дракула се свързва с представата за кръвожаден вампир. Експертен анализ обаче, сочи, че човекът, вдъхновил най-ненаситния граф в света, може всъщност да е бил веган

Широко разпространено е мнението, че измисленият герой на Брам Стокър е вдъхновен от румънски губернатор от 15-ти век на име Влад Цепеш.

Според историите средновековният принц имал вкус да набива врагове на дървени колове и беше трикратен владетел на Влашко между 1448 г. и смъртта си около 1477 г.

Сега, 500 години по-късно, научният анализ на някои от неговите ръкописни писма предполага, че Влад може да е ял само растителна храна, съобщава Daily Mail.

Учените са взели „исторически биомолекули“ от писма, написани от скандалния военачалник.

Екипът извлече кръв, пот, пръстови отпечатъци и слюнка от писмо през май тази година, точно 125 години от публикуването на „Дракула“ на Стокър.

Писмото е с дата 4 август 1475 г. и е написано до бюргерите на Сибиу от човек, който се описва в текста като „принцът на трансалпийските региони“. Той съобщава на жителите на града, че скоро ще заживее в тяхното село. В долната част той се подписа със страшното си име: Влад Дракула.

След извличането на биомолекулите, учените стигнали до неочакваното откритие, че липсват животински протеини в храната.

„Прототипът на вампира може да е бил веган“, според авторите на изследшането.

Според биоархеолозите аристократите в цяла Европа са имали много оскъдна диета и често месо не се ядяло.

Екипът също така откри, че писмата съдържат улики, които подсказват, че страховитият владетел страда от хемолакрия, състояние, което кара страдащите да плачат с кървави сълзи.

Констатациите са публикувани в списание Analytical Chemistry.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/