in

Извънредно: Последна информация за нашенците, задържани за шпионаж във Великобритания

Снимка: BBC

От Софийска градска прокуратура (СГП) изпратиха последна информация за българските граждани, които бяха задържани във Великобритания, по подозрения за шпионаж в полза на Русия. От СГП обясниха, че изпращат информацията във връзка с обявената новина от британските власти за повдигнати обвинения за шпионство на петима български граждани на територията на Великобритания

През месец март 2023 г. Софийската градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство за шпионство. С постановления на наблюдаващия прокурор е възложено на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) извършване на определени действия по случая.

Извършени са мероприятия както по отношение установяване на дейността на задържаните във Великобритания лица, така и на други български граждани, намиращи се на територията на Република България и имащи пряко отношение към цялостното разкриване на престъпната дейност.

Съвместната работа с британските партньори има съществено значение в процеса по противодействие на престъпни посегателства, засягащи националната сигурност на Република България и авторитета на страната в международен план.

В процеса на работа по досъдебното производство, прокуратурата и ДАНС са в пряка връзка с британските партньори.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.