in

Нов удар по джоба на българина

Снимка: МВР

Производители и търговци прогнозират ново поскъпване на основните стоки и услуги, а причината за това е ръстът в цените на горивата. През последните седмици цените на бензина и дизела тръгнаха ударно нагоре. Най-сериозна промяна се очаква в цените на храни и основни стоки, а също и при транспортните услуги.

Ударът първо ще усетим на щандовете на хранителните магазини, тъй като транспортът и логистиката са основна част от себестойността на тези продукти. В началото на есента цените на храните отново тръгнаха нагоре. Ръст се усеща най-вече при месото, ориза, захарта и повечето плодове и зеленчуци.

„Това, което наблюдаваме през последния месец, е увеличение на цената на бензина с 10 ст., а на дизела – с около 13 ст., което означава ръст при бензина от 3%, а при дизела – около 5%”, обясни пред Нова телевизия Добрин Иванов от АИКБ.

Разликата в цените на колонката вече се усеща от шофьорите. А съвсем скоро ще се отрази и на щанда, твърдят икономисти.

Ефектът ще се усети и в цените на транспортните услуги и логистиката, както и в земеделието, смятат от бизнеса.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/