in

Идва сезонът на тиквите: Ето какви ползи носят за здравето

Снимка: Pixabay

Тиквата е един от продуктите, към които всяка есен посягаме. Заслужава си да я добавим към менюто си, тъй като носи много ползи за организма, заради антиоксидантите и фибрите, които съдържа. В някои държави дори използват тиквата като лечение за диабет

„Тиквата съдържа антиоксиданти и фибри, които са чудесни за регулиране на нивата на кръвната захар. Изследванията показват, че използването на тиквен прах и екстракти като лекарство намалява нивата на кръвната глкокоза при животни и хора. Също така тиквените семена изобилстват от протеини и здравословни мазнини – два компонента, известни с това, че контролират нивата на глюкозата в кръвта“, казва диетологът Игор Строков.

Доказано е, че яденето на храни, богати на фибри, подобрява глюкозния контрол, споделя експертът. Той допълва, че половин чаша (120 грама) от коментираната храна съдържа 12 процента от дневната ви стойност на фибри, съобщава сайтът Актуално.

Има няколко препоръки за намаляване на нивата на кръвната глюкоза и те включват следното: премахнете от диетата си алкохол, сокове, лимонада; намалете количеството подсладители и сметана при пиене на чай и кафе; изберете неподсладени храни; заменете сладкишите със здравословни храни, например вместо сладолед яжте бананов десерт (разбийте замразените банани с миксер).

Важно: Статията е с информативен характер и не заменя консултацията с лекар!

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/