in

Срещу зимата: Лесни начини да пестим ток у дома

Снимка: Pixabay

Сметките за ток стават вси по-високи. Един от основните въпроси за всяко домакинство е как да се пести енергията.

Енергийната ефективност е тема, която все повече излиза на преден план в обществените дискусии. С течение на времето темата стана все по-разпознаваема и се формираха различни гледни точки по въпроса. Повдигнатият обществен дебат предизвика и култивирането на нови идеи и подходи за по-ефективно енергоспестяване. Неадекватната и прекалена употреба на понятията “био”, “еко” и “енергийно ефективно” обезстойности част от смисъла им.

Замислете се – когато употребявате напразно електроенергия, всъщност влияете върху промените в климата. Те включват земетресения, суши, наводнения, пожари, бури. От своя страна подобни катаклизми оказват влияние върху цялостния екологичен баланс на Земята. В свое изследване университетът в Оксфорд предупреждава, че хуманитарната система няма да издържи дълго на подобни натоварвания. Когато използваме електроенергията разумно, всъщност помагаме и за устойчивото отношение към природата, а и спестяваме пари от сметките си за електроенергия. Нещата са свързани и в сила е правилото “Мисли глобално, действай локално”.

СЪВЕТИ ЗА РАЗУМНО И ОТГОВОРНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА

Лесните за прилагане правила могат да спестят до 15% от сметката за електроенергия, показват данните от съвместно проучване на ЧЕЗ и Софийска енергийна агенция СОФЕНА.

Отопление и топла вода

Намаляването на температурата на помещенията през зимата с 1 градус, може да понижи сметката за ток с 10%Намалете вашата сметка за подгряване на вода до 10%, като понижите температурата на нагревателя от 60°C на 55°C.

Използвайте таймер за включване на бойлера за топла вода на нощна тарифа – положителният ефект върху сметката за затопляне на вода ще бъде 15%.

Готвене

Използвайте остатъчната топлина на фурната. Ако изключвате фурната 10 мин. преди края на времето за печене, ще спестите до 20% от сумата, която заплащате за електроенергия за нейната работа.

Гответе с капак и използвайте в максимална степен тенджери под налягане – така можете да постигнете икономия на електроенергия до 20%.

Върху котлоните на готварската електрическа печка поставяйте съдове с дебело и равно дъно – неравност от 1 мм на дъното води до преразход на 15% електроенергия.

Охлаждане

Поддържайте чиста решетката на гърба на хладилника, за да осигурите ефективен въздухообмен. Замърсяването й може да доведе до 30% преразход на електрическа енергия.

Размразявайте хладилника си колкото може по-често, защото образуваният лед в него повишава значително размера на разходите за ток (1 см лед значително увеличава използваната от хладилника електроенергия).

Пране, миене, сушене

Използвайте пералнята, сушилнята и миялната машина на по-ниска температура. Tака ще спестите енергията, необходима за загряване на водата.

Развлечение (телевизор, компютър, малки електроуреди)

Можете да намалите сметките за електричество до 5%, ако изключвате уредите от контакта, когато не ги използвате. Старите уреди консумират по време на постоянната готовност за работа годишно около 150 kWh електроенергия.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/